Sökmotoroptimering (SEO)¶
Sökmotoroptimering, ofta förkortat SEO, är en digital marknadsföringsstrategi som syftar till att förbättra en webbplats synlighet och ranking i sökmotorresultat (t.ex. i Google). Det innebär att man optimerar olika delar av webbplatsen, t.ex. innehåll, social delning, webbadresser, bilder och sidhastighet.
Observera
Odoo tillhandahåller flera moduler som hjälper dig att bygga innehållet på din webbplats, till exempel eCommerce, Blog, eLearning, och Forum.
Alla Odoo teman bygger på CSS-ramverket Bootstrap för att återges effektivt beroende på enhet: stationär, surfplatta eller mobil, vilket påverkar rankningen i sökmotorer positivt.
Optimering av innehåll¶
För att optimera en webbsidas SEO, öppna sidan och gå sedan till
.
Nyckelord¶
Nyckelord är en av de viktigaste beståndsdelarna i SEO. En webbplats som är väl optimerad för sökmotorer talar samma språk som potentiella besökare, med nyckelord för SEO som hjälper dem att ansluta till din webbplats.
Du kan ange de nyckelord du anser vara viktiga i fältet Keyword och klicka på ADD för att se hur de används på olika nivåer i ditt innehåll (H1, H2, sidtitel, sidbeskrivning, sidinnehåll) och de relaterade sökningarna i Google. Verktyget föreslår också relevanta nyckelord för att driva din webbtrafik. Ju fler nyckelord som finns på din webbsida, desto bättre.
Tips
Det rekommenderas starkt att endast använda en H1-titel per sida för SEO.
Bilder¶
Storleken på bilder har en betydande inverkan på sidhastigheten, vilket är ett viktigt kriterium för sökmotorer för att optimera SEO-ranking.
Tips
Jämför hur din webbplats rankas med hjälp av Google Page Speed eller Pingdom Website Speed Test.
Odoo komprimerar automatiskt uppladdade bilder och konverterar dem till Webp
. Med detta filformat är bilderna mindre, vilket ökar sidans laddningshastighet och därför ger en bättre ranking i SEO. Alla bilder som används i Odoo officiella temes är också komprimerade som standard. Om du använder ett tema från tredje part kan det innehålla bilder som inte komprimeras effektivt.
För att ändra en bild från din webbplats, välj bilden, klicka på Edit, gå sedan till fliken Customize, och anpassa Format i avsnittet Image.

Viktigt
Alt-taggar används för att ge sammanhang till vad en bild visar, informera sökmotorer och göra det möjligt för dem att indexera en bild korrekt. Att lägga till nyckelord för alt-taggar i Description-fältet är viktigt ur ett SEO-perspektiv. Denna beskrivning läggs till i HTML-koden för din bild, och den visas när bilden inte kan visas.
Avancerade funktioner¶
Strukturerad datamarkering¶
Strukturerad datamarkering används för att generera Rich Snippets i sökmotorresultat. Det är ett sätt för webbplatser att skicka strukturerad data till sökmotorrobotar, vilket hjälper dem att förstå ditt innehåll och skapa väl presenterade sökresultat.
Som standard stöder Google många rich snippets för innehållstyper, inklusive recensioner, personer, produkter, företag, evenemang och organisationer.
Microdata är en uppsättning taggar som introducerades med HTML5 och som hjälper sökmotorer att bättre förstå ditt innehåll och visa det på ett relevant sätt. Odoo implementerar mikrodata enligt definitionen i schema.org specification för evenemang, e-handelsprodukter, foruminlägg och kontaktadresser. Detta gör att dina produktsidor kan visas i Google med hjälp av extra information som pris och betyg för en produkt:

robots.txt¶
En robots.txt-fil talar om för sökmotorernas sökrobotar vilka webbadresser som sökrobotarna kan komma åt på din webbplats för att indexera dess innehåll. Detta används främst för att undvika att överbelasta din webbplats med förfrågningar.
När sökmotorerna indexerar din webbplats tittar de först på filen robots.txt. Odoo skapar automatiskt en robot.txt-fil som finns tillgänglig på mydatabase.odoo.com/robots.txt
.
Genom att redigera en robots.txt-fil kan du styra vilka sidor på webbplatsen som är tillgängliga för sökmotorer. Om du vill lägga till anpassade instruktioner i filen går du till SEO och klickar på Edit robots.txt.
, bläddrar ner till avsnittetExample
Om du inte vill att robotarna ska genomsöka sidan /about-us
på din webbplats kan du redigera filen robots.txt och lägga till Disallow: /om-oss
.
Sitemap¶
Webbplatskartan visar webbplatsens sidor och deras förhållande till varandra för sökmotorrobotar. Odoo genererar en /sitemap.xml
-fil, inklusive alla webbadresser. Av prestandaskäl cachas denna fil och uppdateras var 12:e timme.
Observera
Om din webbplats har många sidor skapar Odoo automatiskt en Sitemap Index-fil, med respekt för sitemaps.org-protokollet, och grupperar webbadresser för webbplatskartor i 45000 bitar per fil.
Varje sitemap-post har tre attribut som beräknas automatiskt:
<loc>
: URL-adressen till en sida.<lastmod>
: senaste ändringsdatum för resursen, beräknas automatiskt baserat på det relaterade objektet. För en sida som är relaterad till en produkt kan detta vara det senaste ändringsdatumet för produkten eller sidan.<priority>
: moduler kan implementera sin prioritetsalgoritm baserat på deras innehåll (till exempel kan ett forum tilldela en prioritet baserat på antalet röster på ett specifikt inlägg). Prioriteten för en statisk sida definieras av dess prioritetsfält, som är normaliserat (16 är standard).
Tips
För att förhindra att sidor visas i en webbplatskarta, gå till Publish, och stäng av funktionen Indexed.
, klicka på fliken